Szegedi Vízipóló Suli hivatalos honlapja

Történet

 

A Szegedi Vízipóló Sulit 1999-ben Lihótzky Károly alapította, az egyesület kitűzött célja a szervezett vízipóló utánpótlás-nevelés volt. Lihótzky Károly, aki az egyesület elnöke is volt, a magyar vízilabda sport meghatározó alakja. Korábban maga is kiváló játékos volt, később vizipolósok nemzedékét nevelte föl Szegeden. Szigorú, következetes, jó pedagógiai érzékkel megáldott ember volt, több olimpiai bajnokunk felfedezője, nevelőedzője. Lihótzky Károlyt a Magyar Vízilabda Szövetség a mesteredzői között tartja nyilván.

Lihótzky Károly, a Szegedi Vízipóló Suli megalapítója. Nevesebb tanítványai: Fodor Rajmund, Dr. Molnár Tamás, Király György, Kiss Csaba, Lengyel Gábor, ifj. Lihotzky Károly, Mód Péter. Ezen kívül számtalan felnőtt I. osztályban szereplő játékos edzője volt (dr. Horváth István, Csapó István, dr. Bolya László, Csörgő Péter stb.). 1997-ben az ifj. válogatott edzőjeként csapata Európa-bajnok lett.

A szegedi nevelésű fiatal játékosok megállják a helyüket a felnőtt csapatoknál, a különböző korosztályos válogatottakba is rendszeresen kapnak meghívót szegedi pólósok.

Küldetésünk

 

1. Rólunk

Magyarország élsportja legalább olyan szerves részét képezi az ország image-ének, mint tudománya vagy művészete.

Az Egyesület 1999. február 1. napjától vízilabda utánpótlás neveléssel foglalkozó közhasznú sportegyesület. A Magyar Vízilabda Szövetség önálló szavazati jogkörrel rendelkező tagja, a Szeged Beton Vízilabda Egyesület hivatalos utánpótlás-bázisa.

Az Egyesület célja elsődleges célja az utánpótlás – nevelés, de lehetőséget biztosít a szegedi fiatalok számára a rendszeres sportolásra, szabadidő hasznos eltöltésére, egészséges életmód kialakítására, elősegítésére. Kiemelt feladatnak tekintjük továbbá a szegedi vízilabdázás hagyományainak megőrzését, a sportág népszerűsítését, jövőjének biztosítását, képzett játékosok felnevelését az első osztályú csapat, illetve a különböző korosztályú válogatottak számára.

2. Elhivatottságunk

A közoktatási intézményekkel való együttműködésünk keretében az egyesületet és a sportágat népszerűsítő toborzó alkalmakat szervezünk, ahol az érintett korosztályos gyerekek találkozhatnak a felnőtt csapat tagjaival, ezzel is kedvet igyekszünk csinálni számukra mind a vízilabdához, mind a napi sporthoz, mind pedig a versenyzéshez.

Célunk több vizilabda osztály kialakítása és menedzselése az általános és középiskolákkal együttműködve, valamint egy minden korosztályt lefedő, eredményes és a résztvevők számára sikerélményt okozó utánpótlás bázis felépítése.

3. Az Egyesület célja

Célunk egy olyan minőségi, élvezhető, versenyképes és csapatorientált képzés folytatása ami a sportolók és az oktatók közös munkája révén mind fizikai mind lelki fejlődést biztosít a résztvevőknek.

Hiszünk abban, hogy minden sportág jövőjét az utánpótlás bázis adja, ennek megfelelően célunk, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel eredményes utánpótlás fejlesztést valósítsunk meg.

4. Felépítésünk

Szervezetünkben jelenleg 142 utánpótlás korú gyermek sportol, ebből igazolt játékos 112 fő.

Az Egyesületnél dolgozó sport szakemberek (négy edző, egy gyúró, egy orvos, egy szárazföldi és egy erőnléti edző, illetve egy gyermek úszásoktató) a garancia a képzés magas színvonalára.

Az utánpótlás-nevelés során edzőink munkája mellett kiemelt fontosságú a szakmai színvonal emeléséhez az állandó orvosi jelenlét, az erőnléti edző, gyúró, valamint a rehabilitációs szakember tevékenysége.

Jelenleg Egyesületünk egy gyermek úszásoktatót is foglalkoztat annak érdekében, hogy a nálunk úszni tanuló gyermekek később bázist jelentenek az utánpótlás csapatok számára.

Alapelveink:

 

Hagyomány – az SZVPS a magyar vizilabda hagyományaink megőrzése és az ifjúság sport általi nevelésének érdekében lehetőséget biztosít a szegedi fiatalok számára a rendszeres sportolásra, szabadidő hasznos eltöltésére, egészséges életmód kialakítására, elősegítésére. Kiemelt feladatnak tekintjük továbbá a szegedi vízilabdázás hagyományainak megőrzését, a sportág népszerűsítését, jövőjének biztosítását, képzett játékosok felnevelését az első osztályú csapat, illetve a különböző korosztályú válogatottak számára.

Büszkeség – hiszünk abban, hogy az SZVPS-hez tartozni büszkeség, egy érzés és mentalitás. Elkötelezettek vagyunk a vizilabda sport és a fiatalok fejlődése iránt.

Játékosok fejlődése – a fejlődés az egyéni és a csapat képességei révén minden résztvevőnknél a folyamatos gyakorlás és játék révén biztosítható. Alapvető értékeinknek tartjuk a csapatmunkát és az önbizalom fejlesztését.Törekszünk arra, hogy játékosaink minél több lehetőséget kapjanak gyakorolni és játszani az ésszerűség határain belül. Fontosnak tartjuk, hogy játékosaink fejlődése mind emberileg mind sportszakmailag töretlen legyen.

Sportszerűség – A sport legfontosabb alapértéke a sportszerűség. Elvárjuk minden résztvevőtől, beleértve játékosokat, edzőket, szülőket és a csapat tisztviselőit, a tiszteletteljes és pozitív, konstruktív hozzáállást a játékhoz, egymáshoz, az ellenfelekhez és a közreműködőkhöz. SZVPS alapelvei szerint, a nyertes tiszteletteljesen viselkedik, nem kérkedve, a vesztes nem panaszkodik, vagy mentegetőzik, tiszteli a játékvezetőket és az ellenfelet, ösztönözve csapattársait, tiszteletben tartja az edzőket és a tisztviselőket. A pozitív és tiszteletteljes hozzáállás alapvető értéke egyesületünknek.

Verseny – A verseny és a győzelem iránti vágy és elkötelezettség, alapvető elemei egyesületünknek. Meggyőződésünk, hogy a verseny fontos része a játékosok fejlődésének és hogy a győzelemre való törekvés fontos része a versenynek. Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy a verseny szintje és a győzelemre való törekvés korosztályonként változik.

Igazságosság és Átláthatóság – Hiszünk abban, hogy a képzésünk és dolgozóink tisztességesek és megbízhatóak. A készségek, tudás, pozitív hozzáállás és a kemény munka mindig meghozza gyümölcsét. Az SZVPS működése minden esetben átlátható és a jogszabályoknak mindig megfelelő. Törekszünk arra, hogy a munkafolyamatok és döntések minden esetben tisztességesek és átláthatóak legyenek mindenki számára.

Szórakozás és Biztonság – Úgy véljük, a legfontosabb oka a fiatalok sport tevékenységének, hogy jól érezzék magukat. Ez nem azt jelenti, hogy minden feladat szórakoztató mindig. Ez azt jelent, ha egy játékos évek múlva visszatekint az itt töltött évekre, az jut eszébe, hogy egy kiváló környezetben jól érezte magát. Kiemelten fontosnak tartjuk, játékosaink, edzőink és minden résztvevő biztonságát az általunk biztosított környezetben.