Szegedi Vízipóló Suli hivatalos honlapja

Az #szvpscsalád igazán büszke lehet arra, hogy az edzői stábunkat egykori kiváló vízilabdázók alkotják. Új sorozatot indítunk Bemutatjuk edzőinket címmel. Az első részben Éles Vilmossal beszélgettünk, aki 1977 óta kötődik a szegedi vízilabdához.

Hogyan kezdődött a vízilabdás pályafutása?

Úszóként indult, ezután lettem vízilabdás. De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen édesanyámmal rendszeresen jártunk az Anna fürdőbe. Eleven gyerek voltam, mindig olyan helyen ugrottam a vízbe, ahol a legmélyebb volt. Anya pedig nem tudott úszni, így gyorsan eldöntötte, hogy engem beírat. Édesapám katonatiszt volt, Szegedről Szentesre vezényelték, így mi is mentünk vele, ott tanultam meg úszni. Versenyeken is indultam, főként gyorson és pillangón voltam ügyes, teljesítettem is az aranyjelvényes szintet. Serdülőként kezdtem pólózni. 1977-ben jöttem vissza Szegedre, apukán nyugdíjas lett. Azóta élek újból itt.

Melyik eredményére a legbüszkébb?

A magyar bajnokságban harmadikok lettünk, a Magyar Kupában a legjobb négy közé jutottunk a Szegeddel. Ezek nagyszerű sikerek voltak. Katonaként a Vásárhellyel feljutottunk az OB I-be. Ezekre a sikerekre igazán büszke vagyok.

Milyen poszton szerepelt?

Balkezesként leginkább szélső voltam. Több mint 200 OB I-es meccsem van, amire igazán büszke vagyok. Szép és kerek pályafutást tudhatok magam mögött. Csodás emlékeket és barátokat őrzök ebből az időszakból.

Mikor kezdett el edzősködni?

Még aktív játékos voltam Szegeden. Az 1988-1989-es idényben az előkészítő mestere voltam. Nálam játszott többek között Varga Péter, de 1990-ben már Kiss Csaba is nálam edzett. Azóta szolgálom trénerként a szegedi vízilabdát. Voltak benne nehéz időszakok, de rengeteg szép és jó is jutott nekünk.

Mit szeret a vízilabdában?

Az uszoda az uszoda! Aki ebben él, az tudja, miről beszélek. Ez egy gyönyörű világ, amit mind a mai napig élvezek. Szeretek ebben a légkörben dolgozni, az életem egyik része a játék.

Milyen érzés az #szvpscsalád-hoz tartozni?

Remek! Szépen építkezünk, fejlődünk, jó látni, honnan indultunk és hová tartunk. Rengeteg munka vár még ránk, de én élvezem. Szeretek a gyerekek között lenni, tanítani őket, látni, hogy fejlődnek, megtapasztalni, hogy egyre több tehetséggel rendelkezünk, akik ha ilyen szépen dolgoznak, meghatározó szerepet tölthetnek be a szegedi vízilabdában. Ezért érdemes dolgozni, az #szvpscsalád-hoz tartozni.